(untitled) (Journal for Freedom of Conscience (Jurnalul Libertății de Conștiință), 2025)
The manifestation and effects of religious pluralism in the context of european individualistic societies with extremist accents.In this paper, the author aims to discuss one of the important issues in today’s society, namely manifestarea și efectele pluralismului religios într-o societate în care par tot mai evidente accentele individualiste, naționaliste și uneori chiar extremiste. În societățile în care libertatea de conștiință nu este îngrădită fiecare cetățean are posibilitatea să își susțină și să își apere ideile și credințele într-un cadru rezonabil. Pe parcursul acestui articol va fi arătat că migrația, un fenomen cu extindere globală, este unul dintre factorii care au contribuit la dezvoltarea pluralismului de diferite forme. În același timp se va arăta ca manifestarea pluralismului religios se poate realiza de pe poziții antagonice, dar atât timp cât nu este depășită o anumită limită dialogul nu poate decât să folosească. Nu în ultimul rând se va evidenția că prin creație omul a fost făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și aceasta îi conferă o valoare intinsecă pe care nimeni nu are dreptul să o ignore.